Sportuoji ir netoleruoji? Laktozės netoleravimo iššūkiai ir sprendimai sportininkams
20 August 2024
Laktozės netoleravimo iššūkiai ir sprendimai sportininkams
Laktozės netoleravimas yra vis dažnesnė problema, su kuria susiduria daugelis žmonių, įskaitant ir sportininkus. Laktozės netoleravimas atsiranda, kai organizmas nesugeba tinkamai suvirškinti laktozės, cukraus, kuris randamas piene ir pieno produktuose. Tai gali kelti nemažai iššūkių sportininkams, kurie siekia optimizuoti savo mitybą ir pagerinti sportinius rezultatus.
Kaip suderinti sportinius rezultatus ir laktozės netoleravimą?
Kai kurie tyrimai sportininkams, norintiems pagerinti savo rezultatus, rekomenduoja per dieną suvartoti nuo vieno iki trijų pieno produktų. Šios rekomendacijos sunku laikytis sportininkams, kurie netoleruoja laktozės.
Pieno produktų nauda organizmui
Pieno produktai vaidina svarbų vaidmenį sportininko gyvenime dėl kelių priežasčių. Visų pirma jie yra išskirtiniai kalcio šaltiniai. Kalcis yra labiausiai organizme paplitęs mineralas, labai svarbus kaulų sveikatai palaikyti ir traumų prevencijai intensyvaus fizinio krūvio metu. Kalcis taip pat būtinas raumenų susitraukimui, reguliuoja raumenų susitraukimą, todėl jis yra pagrindinis sportinės veiklos elementas.
Be kalcio pieno produktuose gausu cinko, magnio ir fosforo. Šie mineralai padeda reguliuoti energijos apykaitą, palaikyti normalią baltymų sintezę ir raumenų sveikatą. Šios maistinės medžiagos ypač svarbios sportininkams, nes padeda palaikyti optimalią formą ir greičiau atsigauti po fizinio krūvio.
Be to, pieno produktai yra puikus vitaminų šaltinis, ypač vitaminų A, D ir B12. Vitaminas D reikalingas norint palaikyti tinkamą kalcio koncentraciją kraujyje bei normalią kaulų ir raumenų sistemos veiklą. Vitaminas B12 būtinas normaliai nervų sistemos funkcijai palaikyti, kraujodarai (eritrocitų brendimui), kaulų formavimuisi, DNR sintezei, baltymų, riebalų, angliavandenių ir geležies apykaitai. Vitaminas A – svarbus regėjimui, ląstelių dalijimuisi ir imuninei sistemai.
Su baltymais gaunama medžiaga amino rūgštys yra žmogui itin svarbi “statybinė” organizmo medžiaga, raumenims būtina mankštos metu, padeda raumenims atsigauti bei atitolina fizinį nuovargį.
Apibendrinant galima pasakyti, kad pieno produktai aprūpina sportininkus maistinėmis medžiagomis, kurios reikalingos jų rezultatams pasiekti ir palaikyti. Jie taip pat gali paskatinti atsigavimą ir palaikyti bendrą sveikatą. Dėl to jie yra vertinga bet kurio sportininko, norinčio maksimaliai padidinti savo rezultatus ir palaikyti formą, dietos dalis. Tačiau daugumoje pieno produktų yra laktozės, o tai reiškia, kad laktozės netoleruojantys sportininkai netenka šių produktų teikiamų privalumų.
Laktozės netoleravimo iššūkiai sportininkams
Sportininkai, kurie netoleruoja laktozės, susiduria su įvairiais sunkumais. Pirmiausia, netoleruojant laktozės, vartojant pieno produktus gali pasireikšti virškinimo problemos, tokios kaip pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas ar pykinimas. Tai ne tik nepatogu, bet ir gali neigiamai paveikti sportininko veiklą, ypač jei simptomai pasireiškia treniruočių ar varžybų metu.
Be to, sportininkams sunku užtikrinti pakankamą kalcio ir vitamino D kiekį, jei jie vengia pieno produktų. Tai gali sukelti ilgalaikių sveikatos problemų, tokių kaip sumažėjęs kaulų tankis, didesnė traumų rizika ar net osteoporozės vystymasis vėliau gyvenime.
Laktozės netoleravimo sprendimai
Dieta be laktozės
Sportininkas, netoleruojantis laktozės ir norintis pasiekti tokią pat naudą kaip ir vartodamas pieno produktus, į šią dietą turėtų būti įtraukti maisto produktai, kuriuose gausu panašių maistinių medžiagų. Štai keletas įdomių maisto produktų, kuriuos galite įtraukti į dietą be laktozės:
Žalios daržovės tamsiais lapais: špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir brokoliuose gausu kalcio, magnio bei vitaminų K ir C, kurie palaiko kaulų ir raumenų sveikatą.
Tofu: Tofu yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Jis gali būti naudojamas įvairiems patiekalams, troškiniuose, salotose.
Riebi žuvis: žuvyse, tokiose kaip lašiša, skumbrė ir tunas, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios teigiamai veikia širdies veiklą ir turi priešuždegiminį poveikį. Jie taip pat suteikia aukštos kokybės baltymų raumenų atsistatymui.
Ankštinės pupelės, lęšiai ir avinžirniai yra puikūs augalinių baltymų, skaidulų, geležies ir magnio šaltiniai. Jie gali būti naudojami sriuboms, salotoms, pagrindiniams patiekalams ir užkandžiams.
Sėklos ir riešutai: sezamo, chia ir linų sėklose, taip pat graikiniuose riešutuose bei migdoluose gausu kalcio, magnio ir nepakeičiamų riebalų rūgščių. Jų galima dėti į dribsnius, kokteilius, salotas ir užkandžius, kad padidėtų maistinių medžiagų suvartojimas.
Augalinis pienas: renkantis augalinį pieną, reikia atkreipti dėmesį, kad daugelis jų skiriasi ir savo sudėtimi, ir maistine verte. Be to, kalorijų kiekis šiuose piene paprastai yra mažesnis nei karvės piene, o tai yra svarbu sportininko svorio kontrolei.
Laktazės papildai: 100% patogi alternatyva
Laktazės papildai yra tarsi išsigelbėjimas tiems, kurie kovoja su erzinančiais laktozės netoleravimo padariniais. Laktazė yra fermentas, kuris skaido laktozę ir leidžia organizmui ją lengviau suvirškinti. Laktazės papildai gali būti vartojami prieš valgant pieno produktus, tokiu būdu sportininkai gali mėgautis visais pieno produktais be nemalonių simptomų.
Naudojant laktazės papildus, sportininkai gali išlaikyti pilnavertę mitybą, gaunant reikalingą baltymų, kalcio ir vitamino D kiekį, nepakenkiant savo sveikatai. Tai leidžia ne tik geriau jaustis kasdienėje veikloje, bet ir užtikrina optimalų kūno funkcionavimą treniruočių bei varžybų metu.
„Mūsų visuomenėje, nepaisant to, kad informacijos apie laktozės netoleravimą vis daugėja, tai vis dar traktuojama kaip liga. Tačiau tai yra tik maisto medžiagų netoleravimas, palietęs pasaulyje daug žmonių, daug sportininkų. Tiesiog pieną toleruoja ne visi. Tik tiek. Laktozės netoleravimas neturėtų paveikti žmogaus kasdienio gyvenimo, jo energijos ir gyvenimo kokybės. Tuo vadovaujantis ir sukūrėme projektą www.netoleruojulaktozes.lt, kurio tikslas kasdieniam gyvenimui su laktozės netoleravimu suteikti daugiau ramybės ir lengvumo”, - sako MB Green platform vadovas R. Drižys.
„Svarbu žinoti, kad laktozės netoleravimas nėra liga – tai tiesiog būklė, kai jūsų organizmas nesugeba tinkamai skaidyti laktozės. Ši būklė nėra pavojinga sveikatai ir gali būti lengvai valdoma. Žmonės su laktozės netoleravimu gali gyventi sveikai ir aktyviai, jei žino, kaip tinkamai valdyti savo mitybą ir simptomus“ , - sako jis.
„Šiuo metu bendradarbiaujame su trimis sertifikuotais Europos gamintojais ir pristatome mūsų šalies gyventojams populiariausius Europoje laktazės maisto papildus: Vokietijos Avitale GmbH ir jų keturių „stiprumų“ laktazės maisto papildus LACTASE, Prancūzijos gamintojo Laboratoire Physiosynthèse dviejų „stiprumų“ laktazės maisto papildus LACTOLERANCE bei Italijos gamintojo Nutras Srl laktazės maisto papildą LACTOSOLUTION. Visi trys gamintojai specializuojasi sveikatos ir farmacijos produktų gamyboje, glaudžiai bendradarbiauja su specializuotomis laboratorijomis ir vaistinėmis, kurie kruopščiai tikrina visų produktų sudėtį, maistinę vertę, efektyvumą ir reikalavimus. Gaminiams naudojami tik geriausi ir patikrinti ingredientai, papildų gamyboje naudojamos tik grynos farmacinės kokybės žaliavos“, - sako projekto www.netoleruojulaktozes.lt vadovas R. Drižys, ir džiaugiasi, kad visi netoleruojantys laktozės Lietuvoje pagaliau galės mėgautis įvairia ir subalansuota mityba, nesijaudindami dėl nepageidaujamo laktozės poveikio.
Laktazės pagrindu pagaminti maisto papildai leidžia pasinaudoti visomis pieno produktų maistinėmis savybėmis, kurių sportininkams reikia norint pagerinti sportinius rezultatus, nepakenkiant sklandžiam virškinimui po laktozės vartojimo.
Pasirūpinkite savo sklandžiu virškinimu, nes, jam sutrikus, organizmas negalės pasisavinti visų reikalingų medžiagų, o Jūs negalėsite siekti geriausių rezultatų, jausitės apsunkę, Jums truks energijos bei jausite diskomfortą.
LACTASE, LACTOLERANCE ir LACTOSOLUTION – leiskite padėti Jums siekti geriausių rezultatų!
Daugiau apie laktazės maisto papildus skaitykite: www.netoleruojulaktozes.lt