Pokalbis apie organizmo valymą su Edita Esenku Šimkute
November 14th, 2023Pokalbis apie organizmo valymą su Edita Esenku Šimkute, daug kam pažįstama iš socialinių tinklų, kuriuose ji dalinasi įvairiomis temomis apie sveiką gyvenseną, natūraliai auginamas daržoves, iš jų ruošiamus patiekalus bei holistiniu požiūriu į sveikatingumą per rytietiškas praktikas.
Pašnekovė dalinasi plačios Dao sistemos viena iš dalių, kuri apima mitybą, organizmo valymą ir savo asmenine patirtimi bei intriguoja pasakodama apie sąmoningą badavimą.
Edita, gal tu dar gali plačiau save pristatyti? Kiek aktuali, holistiniu požiūriu, tavo gyvenime mityba.
Esu Edita Esenku Šimkutė, sveikatos mokslų magistrė ir sertifikuota Dao praktikų instruktorė. Šios praktikos mano gyvenime atsirado prieš dešimt metų. Dao praktikos yra labai plati tema – tai kinų jogos sistema, apimanti ne tik energijos judėjimą meridianais, bet ir tantrines praktikas bei organizmo valymą, mitybą, sąmoningą badavimą.
Savo kelią pradėjau nuo meditacijų, energetinės čigongo / qigong praktikos, ir paraleliai po truputį atsirado mitybos pasikeitimai. Dažnai būna, kad žmonės pirma ima keisti mitybą ir tik vėliau pereina į gilesniuosius planus. O man buvo atvirkščiai. Net sakyčiau, kad buvau priversta keisti mitybą ir ne todėl, kad būčiau sveikesnė ir geriau jausčiausi, o dėl erkės, kuri buvo užsikrėtusi Laimo liga. Po jos įkandimo turėjau dvidešimt dienų gerti antibiotikus, tai labai išbalansavo mano žarnyno mikroflorą. Negalėdama įprastais būdais susigrąžinti geros savijautos, ėmiau ieškoti sprendimo būdų. Pasakysiu daugiau: esu iš tų žmonių, kurie susidūrę tam tikromis aplinkybėmis, ima kapstytis giliau, ieškodami, ką iš to, ką naujo sužinojo, gali pritaikyti sau. Vienas iš atradimų buvo: sąmoningas badavimas pagal daosių sistemą bei organizmo valymas.
Pokytis buvo toks ryškus, tad iki šiol reguliariai valausi organizmą ir padedu kitiems detoksikuotis, dalindamasi savo įžvalgomis. Todėl ir šis pasakojimas – apie mitybą, organizmo valymą, ir apie sąmoningą badavimą.
Ar tiesa, kad po badavimo ženkliai sumažėja kūno svoris? O gal verta pirmiausia pakeisti mitybą, ir tik po to detoksikuotis ar atvirkščiai?
Holistiniu požiūriu, ne taip svarbu nuo ko pradėsime. Daug kam sunku atsisakyti “narkotinio” maisto: šokolado, įvairių kepinių – bandelių, ar tiesiog baltos duonos. Jiems sunku atsispirti, nes be cukraus blogai jaučiamės, ima skaudėti galvą, nes trūksta cukraus. Ir tai suformuoja mąstymo šabloną: organizmą galima valytis tik tuomet, kai jau kažko atsisakėme, ėmėme gyventi šiek tiek sveikiau.
Labai dažnai matau, kad tikrovė prieštarauja šiam stereotipui – kūnui reikia nedidelio sukrėtimo. Negavus valgyti dieną, dvi arba tris, kūne įvyksta persitvarkymas. Susilpnėja parazitai, diktuojantys poreikį saldumynams, po sąmoningo badavimo dažnas pajunta impulsą valgyti daugiau raugintų produktų, ir turi daugiau valios atsispirti šokoladui ir kitiems gardėsiams, nes jau patyrė, kad gali kurį laiką būti be jų. Mano nuomone, toks atsisakymas vyksta daug lengviau, nei mums įprastoje kasdienybėje, kurioje vyrauja valgymo įpročiai (ypač emocinio valgymo), ir dėl to padeda iš esmės pakeisti mitybos įpročius.
Didžiausias pokytis yra ne tada, kai žmogus kartą į pusmetį vieną dieną nevalgo. Protarpinis nevalgymas, taikomas kelis kartus į savaitę yra labai šaunu. Tik noriu pastebėti, kad išvengtume iliuzijos, jog pavalgę sveikiau ar pasilaikę protarpinio arba ilgesnio badavimo keletą kartų per metus, tačiau visiškai nepakeitę savo mitybos išspręsime sveikatos klausimus. Pokytis įmanomas tuomet, kai pakeičiame savo įpročius ir nebežiūrime į tai, ką valgo kiti, o matydami, valgant nevisai sveikai, nebesijaučiame privalantys pritapti, išdrįstame turėti pasirinkimo laisvę.
Kaip gyvenant mieste, valgyti sveikiau? Ar yra visiems prieinamų variantų?
Kai ėmiau formuoti sveikesnius valgymo įpročius, susidūriau su tais pačiais klausimais. Taip atradau gamtinę žemdirbystę. Apie ją dalinuosi savo socialinių tinklų FB „Sveikos gyvensenos balansas su Edita Esenku“ video įrašuose: kaip auginti, mulčiuoti, kaip užsiraugti įvairias daržoves. Smagu, kad tai įkvepia net ir mieste gyvenančius, tegu ir balkone pasisodinti pomidorų, mažyčių, balkoninių. Vis dažniau pastebiu, kaip jauni žmonės dairosi sklypo ar namo užmiestyje, kuriame galėtų užsiauginti savų daržovių.
Sugrįžtant prie mitybos: “detoksas” ir badavimas – kuo tai panašu, kuo skiriasi ir kas tai yra?
„Detoksas“ arba detoksikacija yra plati sąvoka, kuri apima organizmo valymą. Jei žmogus ilgai maitinosi greitai paruošiamu maistu (pusfabrikačiais, pašildytu maistu) ir staiga pereina prie mitybos, kurios septyniasdešimt procentų sudaro daržovės, jo kūne jau prasideda detoksikacijos procesai.
Kada mes nevalgome (pvz., protarpinio nevalgymo metu, ar ilgiau nevalgant), taip pat prasideda detoksikacija - organizmo valymosi procesas. Jį mes galite paskatinti ir su mono dieta: vieną dieną valgydami tik vieną maisto produktą (arba iki trijų dienų valgydami tik vieną maisto produktą), pavyzdžiui tik pomidorus, tik obuolius arba grikius (jei labiau mėgstate). Taip paskatinsite organizmą valytis.
Kitas būdas detoksikuotis – antiparazitiniai maisto papildai, žarnyno valymas. Taigi detoksikacija yra viskas, kas skatina mūsų organizmą valytis.
Badavimas, mano nuomone, yra vienas iš efektyvesnių būdų, kuris veiksmingai įjungia organizmo detoksikaciją. Nes badavimo metu visi virškinime dalyvaujantys organai ilsisi. Dėl to mes galime patirti savotišką restartą – atsinaujinimą. Panašiai kaip perkrovę kompiuterį padedame jam dirbti sparčiau. Kartais užtenka aštuoniolikos valandų, kartais galima ir gerokai ilgiau nevalgyti (pvz., pernai nevalgiau dešimt dienų). Kai vėl imame valgyti, mūsų gerosios bakterijos būna geriau pasiruošusios virškinti, nes spėja atsinaujinti, tuo tarpu organizme buvęs Candida grybelis susilpnėja. Ir maistas ne tik atrodo labai gardžiai, bet ir tampa paprasčiau rinktis sveikus produktus.
Gajus stereotipas, kad candida būna tik pas moteris. Kiek mityba veikia šį klausimą?
Candida dažnai pasireiškia moterims kaip pienligė, kuri gydoma vietinio poveikio priemonėmis. Tačiau šį grybelį savo organizme turime visi. Ir tai yra visiškai normalu, žmogui mirus jis padeda suskaidyti kūną, todėl negalime jo pilnai išnaikinti. Svarbu organizme palaikyti salygas, neleidžiančias suvešėti kandidos grybeliui, nes išvešėjęs jis išplinta po visą mūsų virškinamąjį traktą.
Turinčių aktyvią Candida žmonių liežuvis atrodo baltas – padengtas baltu apvalkalu. Ir badaujant ar valantis organizmą tas apvalkalas ypač išryškėja, nes liežuvį padengia ir miręs candida grybelis. To bijoti nereikia, pakanka kelis kartus per dieną nusivalyti liežuvį su liežuvio valikliu, ilgiau badaujant apnašos mažėja.
Vien valydami liežuvį, grybelio nesumažinsime - tam puikiai pasitarnauja probijotinių kultūrų turintys produktai, žarnyno valymas, po kurio būtinas probijotikų kursas, nes būtina atstatyti išplautą žarnyno mikroflorą. Atkreipiu dėmesį rinktis kuo daugiau gerųjų bakterijų turinčius probiotikus, pvz., Vivomixx, kur būtų 450 milijardų gerųjų bakterijų.
Dažniausiai candida išveša po antibiotikų vartojimo, nes antibiotikai veikia ir gerąsias bakterijas. Todėl po antibiotikų rekomenduojama vartoti pakankamą kiekį probiotikų (turėtų būti bent jau 20 milijardų gerųjų bakterijų ) ir pasirūpinti maistu gerosioms žarnyno bakterijoms – vartoti daugiau žalumynų ir kiek įmanoma įvairesnių. Taip pat patariu valgyti daug uogų, jei tik galite - vartokite svogūnus, česnakus, nes būtent jie yra PREBIOTIKAI – maistas gerosioms bakterijoms, juos turėtume pagrinde gauti per maistą.
Koks maistas yra prebiotikų šaltinis?
Kuo didesnė žalių daržovių įvairovė – tuo daugiau prebiotikų ir laimingesnės mūsų gerosios bakterijos. Tai buvo dar viena iš priežasčių, mano susidomėjimu daržininkyste. Dėl to dabar turiu gana didelę kolekciją skirtingų sėklų, kurių pasėju po ne daug, o likusiomis mielai dalinuosi su artimaisiais, kad ir jie galėtų džiaugtis didesne įvairove ir skirtingomis veislėmis, taip sukurdami sąlygas kontroliuoti grybelį. Auginu ne tik špinatus ir 5 rūšių salotas, bet ir mizūną, rukolą, trūkažolę, bastučius, kale kopūstus ir dar daugiau.
Kas, be antibiotikų vartojimo, gali paskatinti grybelio suaktyvėjimą?
Candidą suaktyvina visų pirma cukrus ir kiti, virškinimą apsunkinantys produktai, pvz., bulvės su mėsa. Daugeliui tai yra sunkiai virškinama kombinacija, šiuos produktus verta valgyti atskirai: mėsą su daržovėmis arba bulves su daržovėmis, bet ne bendroje kombinacijoje, kaip pavyzdžiui cepelinuose. Cukrus savaime yra Nr. 1 parazitų maitintojas, ir net atsisakę cukraus kavoje ir arbatoje, turėtume atkreipti dėmesį, kokius pagardus/padažus vartojame (į jų sudėtis), kokius jogurtus valgome, dažnai juose cukrus yra antras sudėtyje. Dėl to verta skaityti produktų sudėtis, kad išvengtume pridėtinio cukraus, kurio išties gausu produktuose, kur net nepagalvojame, jog jo yra.
Racione cukrų galime keisti sveikesnėmis alternatyvomis: medumi, stevija, kokosų žiedų cukrumi, agavos sirupu, klevų sirupu.
Kalbant apie kepinius, verta pastebėti, kad glitimas / gliutenas, manoma, turi savybių, neigiamai veikiančių virškinimo sistemą – dėl to, kad nusėda ant žarnyno sienelių. Kad to išvengtume, aš rekomenduočiau kepinius rinktis be gliuteno. Laimei, vis daugiau atsiranda gamintojų, siūlančių tokius produktus, o neradusiems, galima patiems gamintis kepinius su ryžių, grikių, avinžirnių miltais, tiek sausainius, tiek pyragus išsikepti - ilgai neužtruksite.
Galime valgyti raugintus produktus, nes ir jie turi probiotinių kultūrų savyje: rauginti agurkai, rauginti burokai, rauginti kopūstai, kimči.
Pasiklausius kiek visko reikia, atrodo, kad sveika mityba yra sudėtinga: reikalauja daug laiko ir resursų. Kiek užtrunka viską pasiruošti daržovių raugimui?
Rudenį, norint užraugti visus užsiaugintus kopūstus, gali užimti gerą pusdienį, bet juk per vieną dieną pasigamimane maisto pusmečiui. O trijų litrų stiklainį galima pasidaryti ir labai greitai – per pusvalandį, ir jį pasidėti į šaldytuvą, ypač jei gyvenate bute ir neturite sąlygų pasidėti didesnį kiekį kur nors šaltoje vietoje. Net ir du trijų litrų stiklainius laisvai paruošite per pusvalandį: pakaks susipjaustyti kopūstus, juos supresuoti kumščiais ar tam skirtu įrankiu, kad pasileistų sultys ir jau turėsite atsargų kuriam laikui.
Galima ir nusipirkti jau paruoštų raugintų kopūstų, tik ir čia perspėju – skaitykite sudėtis, nes tiek rauginti agurkai, tiek rauginti kopūstai dažnai būna su cukrumi (tam kad greičiau vyktų rūgimo procesas). Tačiau tikrai yra paruoštų ir be cukraus didžiuosiuose prekybos centruose.
Net jei užsiraugsite nusipirktą iš parduotuvės kopūstą, pastebėsite, kad jis daug skanesnis už jau paruoštus, nes jūs įdėjote širdies. Tai nematomi dalykai, kurie pasijaučia, kai gamindami maistą įdedame savo emocijas, meilę. Todėl sakoma, kad savo pagamintas maistas mums pats geriausias.
Idealu, jei patys užsiauginame maistą, bet neturint tam galimybių, verta atkreipti dėmesį, kad geriausia valgyti maistą, užaugintą maždaug 450 kilometrų spinduliu apie jūsų gyvenamąją vietą. Todėl lietuvišką produkciją rinktis geriausia, jei ankstyvas pavasaris, galima lenkišką, bet ne iš tolimesnių kraštų, jei tik įmanoma.
Apibendrinkime: kas gi yra detoksas, kas yra išvešėjęs Candida grybelis, kiek jis mums žalingas? Ką galime padaryti, kad jį sumažintume?
Sąmoningas badavimas daug ką gąsdina susilaikymu nuo maisto. Kadangi turime priklausomybę maistui – priklausomybę valgyti. Ir dažnai apsisprendimas nevalgyti baigiasi tuo, kad vėlai vakare atsidarome šaldytuvą ir prisivalgome. Kad taip nenutiktų, reikalinga struktūra:
- kaip badaujame,
- kaip judame,
- ką geriame.
Kad apsieitume be streso, apsisprendimas nevalgyti turėtų būti ne skubėjimo į darbą pasekmė, o sąmoningas, suplanuotas veikimas. O nevalgymą suderinę su ramesnėmis veiklomis, papildytomis praktikomis (meditacija, qigong mankštomis, pasivaikščiojimais), kadangi mokslas jau įrodė tokio derinimo veiksmingumą, turėsime daug darnesnį procesą ir ilgiau išliekantį rezultatą.
Badavimą vis dar daug kas įsivaizduoja, kaip protarpinį nevalgymą – susilaikymą nuo maisto 16 val, 18 ar 20 val. Tačiau aš omenyje turiu kelias dienas be maisto: penkias, septynias dienas ar dešimt dienų nevalgius. Man tai yra įprasta, aš tai jau daug kartų esu dariusi ir padedu kitiems šį kelią įveikti.
Yra jau pakankamai daug mokslinių tyrimų, pagrindžiančių badavimų naudą, kad šis kūno „restartavimo“ metodas, padeda suaktyvinti kūno gyjimo procesus, kai kuriais atvejais įveikti sudėtingus sveikatos sutrikimus. Tačiau aš nerekomenduoju šio būdo esant ūmioms ligoms, uždegiminėms situacijoms.
Badauti rekomenduoju esant ramiam organizmo būviui, geriant vandenį. Taip priverčiant badauti ir candida grybelį, kuris sukelia ne tik pilvo pūtimą, bet ir virškinimo problemas, vidurių užkietėjimą. Yra pastebėjimų, kad šis grybelis gali būti siejamas su vėžiniais susirgimais... kadangi pas vėžio pacientus randamas išvešėjęs candida grybelis. Ir nors šie teiginiai dar yra tyrimo stadijoje, jau daug mokslinių straipsnių paskelbta su įrodymais apie badavimo naudą. Kadangi esu papildomosios ir alternatyviosios medicinos magistrė, daug domiuosi moksliniais šaltiniais ir jų duomenis taikau savo darbe su sąmoningo badavimo stovyklų dalyvėmis, o jų patirtimis ir savo pastebėjimais dalinuosi konferencijose ir kituose renginiuose bei čia, su jumis, gal galėtumėte saugiai eiti į šią patirtį be galvos skausmo, be baimės ir su gera savijauta. Išbandykite sąmoningą badavimą namuose, plačiau apie tai galite pasidomėti badavimas.com arba išsikelti sau iššūkį ir atvykti į mano organizuojamą badavimo stovyklą šiltuoju sezonu.